- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Revenire puternică a industriei farmaceutice din România
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Industria farmaceutică din România, dominată în principal de producătorii de medicamente generice, a raportat o creștere semnificativă în luna aprilie 2024, după scăderile severe înregistrate în primele trei luni ale anului. Potrivit datelor oficiale analizate de 360medical.ro, producția fabricilor de medicamente a crescut cu 24% în aprilie 2024 comparativ cu aceeași lună din anul anterior.
Această revenire vine după o perioadă dificilă în care producția farmaceutică a scăzut cu 18,5% în primele trei luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent. În ciuda creșterii din aprilie, scăderile din primele trei luni ale anului au determinat o reducere globală a producției farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice cu 10,5% în primele patru luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Declinul de la începutul anului 2024 se adaugă unei scăderi de 1,5% a producției farmaceutice din România în 2023 comparativ cu anul precedent. Aceste fluctuații subliniază vulnerabilitatea sectorului farmaceutic românesc, într-un context în care România are un deficit istoric în comerțul exterior cu produse farmaceutice. Țara exportă în principal medicamente generice ieftine, în timp ce importă produse farmaceutice inovative și mult mai scumpe.
În 2023, importurile de produse farmaceutice au atins un nivel-record de peste 5 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de peste patru ori mai mici. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat anul trecut că țara se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția locală de medicamente, fiind dependentă de importuri după închiderea multor fabrici de substanțe active începând din 1990.
PRIMER subliniază necesitatea relansării producției de materii prime în sectorul farmaceutic din România și consideră esențial un schimb de experiență cu marii producători din India pentru a revitaliza acest sector crucial.